Med Eva a Josef Novotní

Med je hodnotná potravina přírodního charakteru, která je vytvořena společenstvím včel ze sesbíraného nektaru z květů nebo medovice ze živých částí rostlin. Tyto šťávy včely přetvářejí a kombinují se svými specifickými látkami. Tento získaný produkt uskladňují a nechávají vyzrát v plástech.
Med je potravina přírodního sacharidového charakteru. Kromě jednoduchých cukrů obsahuje řadu minerálů, vitamínů, bílkovin, organické kyseliny, aminokyseliny, enzymy, hormony, barviva, aromatické látky, a řadu dalších látek.
Druhy medů: květový (lipový, vřesový, akátový, lesní, smíšený…). Je lehce stravitelný, vhodný pro děti od jednoho roku, pro rekonvalescenty, sportovce, běžné užití.
                        medovicový – obsahuje vyšší množství minerálních látek a stopových prvků. Je vhodný pro lidi s akutním a chronickým onemocněním dýchacích cest a pro nízký obsah bílkovin je vhodný pro pacienty s onemocněním ledvin.
Med hodnotíme podle: chuti: každý med má svoji charakteristickou chuť
                                        vůně: bývá více či méně výrazná, typicky medová s buketem květin ztrácí se při špatném skladování
                                        barvy: rozličná škála podle druhu medu
                                        konzistence: podle druhu medu.
Manželé Eva a Josef Novotní ze Zahrádek se mohou pyšnit dlouholetým oceněním Český med, tuto značku mohou používat pouze včelaři kteří mají provedené rozbory a byl jim předán certifikát o kvalitě. Med ze Zahrádek je pravidelně oceňován zlatými medailemi.

Novinky

10.08.2020

Podporujeme lokální ekonomiku!

LAG Podralsko se zapojuje do podpory lokální ekonomiky!

Regiony sobě je kampaň, která má pomoci, aby naše venkovské regiony byly více odolné a soběstačné. Lokální ekonomika zjednodušeně představuje místní produkci pro místní spotřebu (zboží i služby) a jejím předpokladem je fungující místní trh.

Na tomto odkazu: http://www.regionysobe.cz/ zveřejňujeme prezentace regionálních producentů, ale i dalších zájemců, které slouží k mapování a propojování místních producentů s (nejen) místními konzumenty.

Více informací